The Bat Cave – Holland Park

RESIDENTIAL

The “Bat Cave” | Luxury West London Basement

13.04.18_ROUSSEAU_DESIGN_241

Luxury basement in west London showing a collection of illuminated design features, installations and art pieces. Collaborating again with urban artist INSA we produced our signature illuminated bubble chair with matching coffered ceiling in chrome on silver, illuminated by two tiers of colour changing LED’s. Laser in the centre of the coffer beams a pulsating pattern onto the chocolate brown  leather floor.

 

13.04.18_ROUSSEAU_DESIGN_263

All lighting is digitally controlled via an iPad interface using a digital Rako system.

13.04.18_ROUSSEAU_DESIGN_055 13.04.18_ROUSSEAU_DESIGN_292

The snug area consists of cool white LED entrance detail, illuminated Electrowerkz table with high gloss polyester top and acrylic under tray. Seating has been trimmed in a tubular purple faux leather to match the polished resin purple floor. The back of the banquette seating has a an LED trim to help wash light up the Verner Panton bubble tiles. Mirrors on the rear wall and inner wall add to the drama by way of infinite reflections repeated in the mass of curves and highlights. A central Iris light draws focus to the centre of the rear wall between two Verner Panton pendants.

13.04.18_ROUSSEAU_DESIGN_091

Twelve high powered lasers reflect around a rectangular formation creating a protective forcefield cage around the client’s classic Aston Martin DB4.

13.04.18_ROUSSEAU_DESIGN_145

Completely bespoke black american walnut pool table with chamfered base detail to mimic the ceiling above. Stainless steel legs sit inside layers of conical rings in clear acrylic. Illuminated cushion detail breaks through the outer surface to give the impression the beam of light has sliced through the table. Acrylic triangle and aluminium cues and cue ball complete the accessories.

13.04.18_ROUSSEAU_DESIGN_313

 

Leather upholstered pockets mounted in gloss black frames. Close up detail of the illuminated band which slashes through the entire table. Also showing the leg construction made of 60 odd acrylic rings in varying diameters around a bespoke stainless leg with adjustable foot.

All Photography by Jake Curtis

Personal Nightclub – Azerbaijan

RESIDENTIAL

Personal Nightclub -LDC - Azerbaijan

Illuminated bubble chairs by Rousseau design, with etched flock pattern and faux fur cushions. Led light source is a DMX controlled RGB colour change lighting system which synchronises all four chairs together in this fantastic private nightclub in Azerbaijan for The Lighting Design Collective, Madrid.

Snooker Room – Colchester

RESIDENTIAL

Snooker Room - Essex

Cherry Snooker table with matching bar and marine fish tank

Cherry Snooker Table

Cherry Bar Counter

Cherry bar counter with neon underlie detail.

cellar entrance

Polished pine cabinetry with custom door leading to champagne cellar.

Fish tank and cherry cabinetry

Underlit Corner Sofa

Cherry veneered corner sofa with matching neon under lit detail.

 illuminated champagne cellar

Illuminated champagne cellar activated by PIR sensor on entry.

Kensington Park Gardens – Notting Hill

RESIDENTIAL

Kensington Park Gardens - Notting Hill

Designed in collaboration with architects Hackett Holland, this media wall and DJ booth were designed to fit within an industrial luxury scheme combining lots of tactile grey hues and textures.

An illuminated shadow gap frames the top and bottom edges while a drop down projector screen sits in a flush-mounted channel directly in front of the media wall that runs the entire width of the unit.

Containing a package of super high-spec audio equipment, the contents are housed in a structure covered with finest Scottish leather and acoustic fabric. The formation is dictated by the positioning of a set of incredible Wisdom L75 speakers standing just shy of 2 metres tall that surround the 50 inch screen in an exaggerated H formation. The equipment is all accessed via doors in the rear of the unit that is kept cool by means of a ventilation system that runs up through the entire unit and into the ceiling void above.